16 Haziran 2012 Cumartesi

"Detay" Leather Craft

       Deri işleme sanatı olarak adlandırabileceğimiz Leather craft; custom motorlarda başta sele olmak üzere motorsiklete dışarıdan eklenen her türlü deri aksesuara uygulanabiliyor.

       Konuyla ilgili internette pek fazla Türkçe kaynak bulunmamakta. Hatta bulabildiğim elle tutulur tek kaynak, Milli Eğitim Bakanlığının hazırladığı birkaç pdfden ibaret. Benim gibi hobi olarak bu işe merak saran yada bu ne ola ki? Diyenler için geliyor sıradaki parçamız.

       Seçilen deseni ilk önce köseleye aktarmak gerekiyor. Bunun içinde desen, önce aydıngere daha sonrada deri kalemi vasıtasıyla derinin üzerine çıkartılıyor.

Hazırlanan desenin, deri bıçağı ile uygulanacak alana aktarımı.


Swivel Knife



        Daha sonra köseleyi yumuşatmak ve daha rahat bir kesim yapabilmek için, desenin olduğu kısım nemli bir sünger ile siliniyor.
 Sonra gavurların "Swivel Knife" dediği. Kendi ekseni etrafında 360° dönebilen, maket bıçağı tadındaki aletle; tekrar desenin üzerinden geçilerek, deri üzerinde daha derin kesikler açılıyor.







          Ve işin en cafcaflı kısmı olan; hacim kazandırma ve efekt aşamasına geçilmiş olunuyor. Bu noktada işe dahil olan aletlerin geneline "leather stamping tools" deniyor. Üzerlerinde çeşitli ebatlarda desenler bulunduran bu çubuklara; çizilen desende neresinin alçakta, neresinin daha yüksete kalacağına ve neresine gölgelendirme yapılacağına karar verilerek, tokmak ile vurmak suretiyle desene hacim kazandırılmış oluyor.






Desenin leather stamping tools ile detaylandırılması


      Bu işlemler gerçekleştirildikten sonra; tasarıma uygun olarak deriye boya ve deri koruyucu işlemler uygulanarak işlem tamamlanmış oluyor.


Bazı örnekler.






Bunlar da benim amatör olarak yaptığım 2 çalışmam.

Bunlar da benim amatör olarak yaptığım 2 çalışmam.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder